Όσπρια που ξεχωρίζουν

Όσπρια που ξεχωρίζουν για το όνομα τους, για την γεύση τους , και σίγουρα για το χρώμα τους!

Πριν από λίγα χρόνια δεν τα βρίσκαμε καν στην αγορά. Τώρα υπάρχουν, και μάλιστα ελληνικά και καλής ποιότητας. Σε μια χώρα που παράγει το 20% των οσπρίων που καταναλώνει, το να βρίσκει κανείς ελληνικές φακές Βeluga και βανίλιες Φενεού δείχνει ότι κάτι κινείται πλέον σε αυτόν τον χώρο.

Βανίλιες Φενεού: Μικρά και κάτασπρα φασόλια, ιδιαίτερα «γλυκά» και πολύ λεπτόφλουδα. Χωνεύονται συνεπώς ευκολότερα και βράζουν γρηγορότερα. Μικρή παραγωγή. Βρήκαμε στα ΑΒ με δική τους επωνυμία και τις βανίλιες της εταιρείας Δικοτυλήδονο.

Φακές Εγκλουβής: Καλλιεργούνται σε μικρή ποσότητα μόνο στην Εγκλουβή της Λευκάδας. Είναι πολύ μικρές, ανοιχτόχρωμες, βραστερές. Η παραγωγή είναι ελάχιστη, γίνεται προσπάθεια κατοχύρωσης του προϊόντος ως ΠΓΕ και υπάρχουν μικρές ομάδες παραγωγών που καλλιεργούν και τυποποιούν.

Η τιμή τους είναι κατά πολύ υψηλότερη από τις κοινές φακές, αλλά ας όψεται η σπάνις. Μαγειρεύονται όπως και οι άλλες φακές, αλλά χρειάζονται λιγότερη ώρα για να βράσουν.

Βιολογικά πολύχρωμα Πρεσπών από τον παραγωγό Θάνο Χαντζάρα (σκουροκόκκινα, καφέ και μαύρα). Πολύ νόστιμα φασόλια, ιδιαίτερης γεύσης, πιο έντονα. Θα τα δοκιμάσετε με όλους τους κλασικούς τρόπους, αλλά κυρίως κρύα σε σαλάτες.

Ροβίτσες: Πράσινες, μικρές και μακρόστενες, γνωστές στους λάτρεις της ινδικής κουζίνας ως mung beans. Καλλιεργούνται αποκλειστικά περί την Καλαμάτα (στον Ταΰγετο) και στα Καλάβρυτα. Χρειάζονται υψόμετρο και άγονα εδάφη. Μαγειρεύονται κανονικά όπως όλα τα φασόλια.

Μαύρες φακές: Πήραν το όνομά τους από το χαβιάρι Beluga. Ελάχιστες καλλιεργούνται στην Ελλάδα, στον Φενεό από τη Βιόδωρο Γαία. Η παραγωγή είναι 10 τόνων, θα τις πετύχετε Οκτώβριο -Νοέμβριο που γίνεται η συγκομιδή. Αλλιώς, θα αγοράσετε μαύρες φακές Καναδά.
 

Πρόταση της εβδομάδας:

Και κάτι ιδιαίτερο και στην γεύση και στην όψη, είναι η λεγόμενη Καλοκαιρινή Σαλάτα Οσπρίων από την εταιρία “Φιλεντέμ”

 

Αποτελείται από 13 διαφορετικά όσπρια (εκτός από κουκιά). Μοναδική πρωτεΐνη χωρίς χοληστερίνη. Ένα πιάτο άκρως δυναμωτικό και νηστίσιμο.

 

Πραγματικά αξίζει να τα αναζητήσετε και να τα δοκιμάσετε !

 

 

 

 

πηγή 1  εικόνα 1 εικόνα 2 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο