Το Πάσχα πέρασε, η διατροφή επανέρχεται.

Τα Πασχαλιάτικα τραπέζια έφτασαν στο τέλος τους, η περίοδος προσαρμογής και  νέων στόχων όμως μόλις ξεκίνησε. Η απώλεια των περιττών κιλών ή η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους είναι πάλι στο επίκεντρο της προσοχής μας. Εξάλλου, είναι γνωστό πως τα εδέσματα του πασχαλινού τραπεζιού είναι ικανά να προσθέσουν στο σώμα μας 2-3 κιλά, αλλά και αρκετό ζωϊκό λίπος και χοληστερόλη.

Καλό θα ήταν, λοιπόν,να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να αποτοξινωθεί και να κάψει το περιττό λίπος ακολουθώντας ισορροπημένη διατροφή. Συγχρόνως όμως να δώσουμε στο σώμα μας το απαραίτητο χρονικό διάστημα για να προσαρμοστει στις διατροφικές αλλαγές.

Ξεκινάμε από τώρα την προσπάθειά θέτοντας πάντα ρεαλιστικούς στόχους και ακολουθώντας τις εξής συμβουλές:

1. Επέιδή – ίσως – να φάγαμε λίγο παραπάνω, δεν σημαίνει πως πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε, λέμε όχι στην αφαγία και στις εξαντλητικές δίαιτες διότι αποδυναμώνoυν τον οργανισμό και προκαλούν μείωση του βασικού μεταβολισμού.Επιπλέον γρήγορες και μη ισορροπημένες δίαιτες επιφέρουν απώλεια της μυϊκής μάζας και τέλος αυξάνουν την πιθανότητα ανεπάρκειας σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Ο ρυθμός απώλειας  βάρους της τάξεως του 0,5-1kg/εβδομάδα εξακολουθεί να θεωρείται ο χρυσός κανόνας.

2. Η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί μία πολύ καλή λύση μετά τις ημέρες του Πάσχα. Δίνουμε έμφαση στην κατανάλωση οσπρίων,λαδερών και ψαριών (κυρίως λιπαρών) έναντι του κόκκινου κρέατος (βοδινό, μοσχαρίσιο, χοιρινό,αρνί,κατσίκι). Επίσης, θα ήταν καλό να προτιμήσουμε την κατανάλωση ημιάπαχων γαλακτοκομικών ώστε να μειωθεί η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης.

3. Εκτός της υιοθέτησης του μεσογειακού μοντέλου διατροφής, χρειάζεται και η κατανόηση της έννοιας της μερίδας των τροφίμων. Με την σωστή καθοδήγηση γίνεται εφικτή η επίτευξη του στόχου σας ακολουθώντας κατάλληλα σχεδιασμένο υποθερμιδικό διαιτολόγιο  ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.

4. Μετά την περίοδο του Πάσχα αποφεύγουμε ή περιορίζουμε σημαντικά την κατανάλωση αλκοόλ, αναψυκτικών, αλατιού και ζάχαρης. Ας μην ξεχνάμε πως τα επεξεργασμένα τρόφιμα ευθύνονται κυρίως για την αυξημένη πρόσληψη σακχάρων και νατρίου.

5. Αυτό που θα μας βοηθούσε ακόμα περισσότερο είναι να αυξήσουμε την φυσική μας δραστηριότητα. Ένα ελαφρύ περπάτημα 30-40 λεπτα / 3 φορές την εβδομάδα.

6. Ενυδατωση! Η επαρκής ενυδάτωση είναι σύμμαχος στην προσπάθεια μας για απώλεια ή διατήρηση βάρους. Ένας  καλά ενυδατωμένος οργανισμός είναι πιο ικανός να κάψει το περιττό λίπος και ν’απομακρύνει τοξίνες και άχρηστες ουσίες. Κύρια πηγή  ενυδάτωσης αποτελεί το νερό καθώς και φρέσκοι χυμοί, τσάι, καφές, γάλα και  σούπες.Ας μην ξεχνάμε την καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτοχημικές ουσίες.

7. Ο ύπνος! H έλλειψη ύπνου επηρεάζει τα επίπεδα της λεπτίνης και της γκρελίνης, ορμόνες υπεύθυνες για το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού. Μελέτες παρατήρησης έχουν συσχετίσει τον μειωμένο ύπνο με την εμφάνιση παχυσαρκίας σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Και τέλος μην ξεχνάμε την σημασία της διατροφικής εκπαίδευσης ώστε μετά το πέρασμα της απώλειας βάρους να έχουμε απαλλαγεί από κακές διατροφικές συνήθειες ή συμπεριφορές και να είναι εφική η διατήρηση του βάρους που έχουμε αποβάλει.

Χρόνια Πολλά !

εικόνα 1 , εικόνα 2

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο