Παναρισμένα φασολάκια …γι ‘αυτούς που δεν θέλουν ούτε να τα δούν

Φασολάκια τηγανιτά πικάντικα.

fasolakia

Τα φρέσκα φασόλια είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο. Μπορείς όμως και να τα βρεις κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα. Η περίοδος που η φρεσκάδα τους είναι μεγαλύτερη είναι την περίοδο συγκομιδής τους από το Μάιο ως τον Οκτώβριο.

Υλικά:
1 κιλό φασολάκια μπαρμπούνια καθαρισμένα γύρω-γύρω
» Αλάτι
» 1-2 αβγά
» 2-3 κ.τ.σ. γάλα
» 1 κούπα καλαμποκάλευρο ή σιμιγδάλι ψιλό
» Πιπέρι καυτερό κόκκινο
» Λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση:

  • Ζεματίζετε 5 λεπτά σε βραστό αλατισμένο νερό τα φασολάκια.
  • Σουρώνετε και τα βάζετε σε μια λεκάνη με πολύ κρύο νερό να παγώσουν.
  •  Στραγγίζετε καλά και τα απλώνετε σε μια πετσέτα να στεγνώσουν.
  • Χτυπάτε τα αβγά με το γάλα σε ένα μπολ και σε άλλο ρίχνετε το αλεύρι με το πιπέρι.
  • Βάζετε σε ένα αντικολλητικό σκεύος αρκετό λάδι να κάψει.
  • Περνάτε ένα-ένα τα φασολάκια πρώτα από το αβγό και μετά από το αλεύρι και τηγανίστε τα μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
  •  Μην βάλετε πολλά μαζί για να μην κολλήσουν.
  • Σερβίρονται ζεστά με σάλτσα γιαουρτιού με λεμόνι.

 

Σάλτσα γιαουρτιού με λεμόνι:
» 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
» 1 λεμόνι μεγάλο σε χυμό
» 1 κ.τ.γ. ταμπάσκο ή ½ κ.τ.γ. πάπρικα καυτερή
» Αλάτι » Ελαιόλαδο

 

Κι άλλες πληροφορίες για τα φασολάκια

fasolakia2

Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, βιταμίνης C, μαγγάνιου, βιταμίνης Α, φυτικών ινών, καλίου, φολικού οξέος και σιδήρου.

Είναι επίσης καλή πηγή μαγνησίου, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, χαλκού, ασβεστίου, φωσφόρου, πρωτεϊνών, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και νιασίνης.

 Η βιταμίνη Κ που παρέχεται από τα πράσινα φασόλια, είναι το 122,0% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (ΣΗΔ), σε ένα κύπελλο,και είναι σημαντική για τη διατήρηση ισχυρών οστών. Η βιταμίνη Κ είναι αναγκαία για να διατηρηθεί η κατάλληλη πυκνότητα των οστών και η πήξη του αίματος.

 Διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο και στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.

Ελλείψεις της βιταμίνης Κ έχουν συνδεθεί με τη βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία, γαστρεντερική αιμορραγία, αιματουρία (αίμα στα ούρα), ρινορραγίες, αιμορραγία του οφθαλμού, αναιμία, αιμορραγία ούλων, παρατεταμένο χρόνο πήξης, αιματώματα, αιμορραγία, εύκολοι μώλωπες, πορφύρα, οστεοπενία, οστεοπόρωση, κατάγματα, υπερασβεστιουρίας, και ασβεστοποίηση των μαλακών ιστών, ιδιαίτερα στις καρδιακές βαλβίδες.

Τα Πράσινα φασολάκια αποτελούν επίσης πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α, ιδίως μέσω της συγκέντρωσης της βήτα-καροτίνης, και μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Τα δύο αυτα θρεπτικά στοιχεία είναι σημαντικά αντιοξειδωτικά που εργάζονται για τη μείωση των ποσοστών των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, η βιταμίνη C ως υδατοδιαλυτό αντιοξειδωτικό και η βήτα-καροτίνη, ως λιποδιαλυτή. Αυτή η ομάδα βιταμινών ,βοηθά στην αποφυγή οξείδωσης της χοληστερόλης. Ένα φλιτζάνι φασολάκια θα σας παρέχει 16,6% της ημερήσιας αξίας για τη βιταμίνη A, μαζί με το 20,2% της ημερήσιας τιμής για τη βιταμίνη C.

Τα Πράσινα φασολάκια είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, μια πολύ καλή πηγή καλίου και φυλλικού οξέος, και μια καλή πηγή μαγνησίου και ριβοφλαβίνης. Κάθε ένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά παίζουν σημαντικό καρδιο-προστατευτικά ρόλο.

Τα Πράσινα φασολάκια, όμως, είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν μετρήσιμη ποσότητα οξαλικών αλάτων, φυσικες ουσίες που βρέθηκαν στα φυτά, τα ζώα και τον άνθρωπο.

Τα οξαλικά άλατα μπορούν, σπανίως, να προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Για το λόγο αυτό, τα άτομα με ήδη υπάρχοντα προβλήματα στα νεφρά ή στη χοληδόχο κύστη, ας αποφεύγουν την κατανάλωση πράσινων φασολιών. Τα Οξαλικά άλατα μπορεί επίσης να παρεμβαίνουν στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Για το λόγο αυτό, τα άτομα που επιχειρούν να αυξήσουν το ασβέστιο ας αποφύγουν τα πράσινα φασόλια, ή εάν παίρνουν συμπληρώματα ασβεστίου, ας τρώνε πράσινα φασόλια 2-3 ώρες πριν ή μετά τη λήψη συμπληρωμάτων τους.

 

πηγή 1 πηγή 2 εικόνα 1 εικόνα 2

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο