Τα τσουρέκια που μας περίσσεψαν τι θα τα κάνουμε ;

Το τσουρέκι είναι ανααμφίβολα ένα από τα πιο παραδοσιακά γλυκά της περιόδου του Πάσχα -μαζί με τα κουλουράκια. Υπάρχει παντού! Το φτιάχνουμε στο σπίτι, το αγοράζουμε από φούρνους και ζαχαροπλαστεία, και όποιος έρεθει στο σπίτι μας μας φέρνει και ένα τσουρεκάκι ῎για το καλό ῎.
Και κάπως έτσι καταλήγουμε στο τέλος των γιορτών με αρκετή ποσότητα από τσουρέκια, που έχουν όμως την ιδιότητα να ξεραίνονται εύκολα. Παρακάτω υπάρχουν κάποιες ιδέες για να καταναλώσουμε τα τσουρεκάκια μας, με ευχαρίστηση και μετά τις γιορτές.

  • Το διατηρούμε φρέσκο

Αν θέλουμε να το διατηρήσουμε φρέσκο, πριν ξεραθεί, τυλίγουμε καλά σε μεμβράνη και εξωτερικά αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στην κατάψυξη. Το ξεπαγώνουμε μέσα στην μεμβράνη σε θερμοκρασία δωματίου.
(εύκολο και πρακτικό ..)

  • Κάνουμε φρυγανιές

Φτιάχνουμε φρυγανιές, αφού το κόψουμε σε φέτες και αφαιρέσουμε την κόρα. Τις ψήνουμε στους 150° στον αέρα, γυρνόντας τις στα 5-6 λεπτά και από την άλλη πλευρά μέχρι να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα και να ξεραθούν εντελώς, αλλά να μην τις κάψουμε πολύ και πικρίσουν.
(εξτρα tip : μπορούμε να ραντίσουμε τις φέτες από το τσουρέκι με ελάχιστο νεράκι ή λικέρ και να ρίξουμε ζαχαρίτσα και κανέλα ! έξτρα νοστιμιά.)

  • Φτιάχνουμε αυγόφετες
  • 4 φέτες μπαγιάτικο τσουρέκι πάχους 2 εκ. η κάθε μία. Όσο πιο ξερές οι φέτες μας τόσο το καλύτερο 1
  • ¾ κούπας γάλα πλήρες
  • 2 αυγά μεγάλα
  • 1-2 κ.σ. ζάχαρη
  • Λίγη κανέλα
  • 1 βανιλίνη
  • 2 φορές από 2 κ.σ. βούτυρο και 2 κ.σ. σπορέλαιο για το τηγάνισμα

    Και τέλος,Τις ανακατεύουμε ζεστές σε κρυσταλλική ζάχαρη ή τις περιχύνουμε με μέλι και κανέλα, όπως τους λουκουμάδες, ή κάποια κομπόστα ή γλυκό φρούτων π.χ γλυκό βύσσινο ή φράουλα

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε σε βαθύ πιάτο το γάλα, τα αυγά, την ζάχαρη και τα αρωματικά
  2. Μουσκεύουμε τις φέτες να απορροφήσουν το υγρό αλλά όχι πάρα πολύ και διαλυθούν
  3. Ζεσταίνουμε το λίπος στο τηγάνι και όταν κάψει αρκετά, χαμηλώνουμε σε μέτρια θερμοκρασία, γιατί καίγονται εύκολα. Βάζουμε την μια φέτα, και σε 1 λεπτό την γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά με την βοήθεια σπάτουλας και κουταλιού, για να μην τρυπήσει και πετάξει λάδια

    Τηγανίζουμε τις αυγόφετες

  4. Αφού τηγανίσουμε τις δυο πρώτες, αδειάζουμε το λίπος, σκουπίζουμε το σκεύος με χαρτί κουζίνας, χωρίς να το πλύνουμε και συνεχίζουμε με τις επόμενες φέτες.

Τις σερβίρουμε ζεστές με όποιο γαρνίρισμα επιλέξαμε. Συνοδεύουν ευχάριστα μια κούπα καφέ ή σοκολάτα ή τσάι ή γάλα για τα παιδιά.
(Σαν πρωινό είναι εξαιρετική επιλογή -αν έχουμε χρόνο- αν και είναι τηγανητό δεν απαγορεύεται, αρκεί να μην ξεχασουμε μεσα στην ημέρα μας, να καταναλώσουμε τα φρούτα μας, τα λαχανικά μας, και να έχουμε επαρκή ενυδάτωση!)

  • Σάντουιτσάκια απο τσουρέκι με σοκολάτα

Ζεσταίνουμε το γάλα, τη βανίλια και το λικέρ σε κατσαρολάκι. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε τα αβγά, το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν οι κρόκοι.

Yλικά

  • 12 φέτες τσουρέκι λεπτές κομμένες ομοιόμορφα
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 150 γρ. μαρμελάδα φράουλα
  • ζάχαρη άχνη

Για την κρέμα σοκολάτας

  • 500 ml γάλα
  • 1/4 κουτ. γλυκού βανίλια
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 4 κρόκους αβγού
  • 1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
  • 350 γρ. σοκολάτα μαύρη σε μικρά κομμάτια
  • 2 κουτ. σούπας λικέρ πορτοκάλι

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το γάλα, τη βανίλια και το λικέρ σε κατσαρολάκι. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε τα αβγά, το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν οι κρόκοι. Ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα στους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε τη σοκολάτα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει και την ανακατεύουμε καλά.

Μεταφέρουμε στο ψυγείο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, αλείφουμε τις φέτες τσουρεκιού με το βούτυρο ή τη μαργαρίνη και τις ψήνουμε ελαφρά. Βγάζουμε τις φέτες από τον φούρνο και τις κόβουμε σε τρίγωνα. Τοποθετούμε πάνω σε 8 από αυτά λίγη μαρμελάδα και μετά λίγη κρέμα. Σκεπάζουμε με ένα δεύτερο κομμάτι τσουρέκι. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να έχουμε 3 τρίγωνα σε κάθε σάντουιτς ?συνολικά, θα έχουμε 8. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε σε κάθε πιάτο με λίγη επιπλέον μαρμελάδα.

(Νόστιμο! αλήθεια!)


Ή ακόμα πιο απλά κόβουμε 2 φέτες τσουρέκι, αλλέιφουμε μερέντα και το τοποθετούμε στην τοστιέρα

(oh-la-la!)

Αυτές είναι μερικές από τις συνταγές που μπορούμε να κάνουμε, φαντασία να έχουμε! Και ξαναλέμε, τα πάντα μπορούμε να καταναλώσουμε αρκεί να θυμόμαστε τους βασικούς κανόνες:

  • Έχουμε καθημερινή επαρκή ενυδατωση.
  • Δεν παραλλέιπουμε τα φρούτα και τα λαχανικά που μας αναλογούν.
  • Πραγματοποιούμε μικρά και συχνά γευματάκια !

 

Καλή επιτυχία !

 

εικόνα 1 , εικόνα 2 , πηγή 1 , πηγή 2

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο