Γλυκό του κουταλιού γίγαντες, γλυκό σαν κάστανο !

Γλυκό του κουταλιού γίγαντες, γλυκό σαν κάστανο!

 

Μπορεί να μοιάζει με αστείο, αλλά δεν είναι! Ένα πραγματικά νόστιμο γλυκό, που θυμίζει πολύ γλυκό του κουταλιού κάστανο.

Όποιος θέλει να δοκιμάσει να φτιάξει το γλυκό, η συνταγή είναι η εξής:

Υλικά:
  • 1 κιλό φασόλια γίγαντες,
  • 1,5 κιλό ζάχαρη,
  • 1,5 Lt νερό,
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού χυμό από φρεσκοστυμμένο πορτοκάλι και από 1 λεμονι, τον χυμό φιλτραρισμένο,
  • 1 λουβί βανιλιας,
  • 1 φακελλάκι (0,25 gr) κρόκο Κοζάνης σε σκόνη,
  • 1 πρέζα αλατι.

Εκτέλεση:

  • Τοποθετούμε τα φασόλια να βράσουν σε άφθονο νερο, για 10 λεπτά στη χύτρα ταχύτητας, στην υψηλή πιεση.
  • Οταν ειναι ετοιμα τα στραγγίζουμε και τα ξανατοποθετούμε στην χύτρα.
  • Προσθέτουμε πάλι άφθονο νερό και 2-3 πρέζες αλατι.
  • Τα τοποθετούμε στην χύτρα να ξαναβράσουν για 30 λεπτά, στην υψηλή πίεση. Πρέπει να μαλακώσουν, αλλά να μην διαλυθούν. Όταν είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε τα και κρατάμε στην άκρη. 
  • Σε μια απλή κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού, τον χυμό λεμονιού, τον κρόκο και τα σποράκια της βανίλιας, τα οποία θα τα απομακρύνουμε απο το λουβί με ενα κοφτερό μαχαιράκι.
  • Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 15 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να «δένει».
  • Προσθέτουμε τα φασόλια και τα αφήνουμε να βράσουν , μέχρι να δέσει το σιρόπι (10-12 λεπτά).
  • Βάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, όσο είναι ακόμη καυτό.
  • Κλείνουμε τα καπάκια από τα βάζα και τα  αναποδογυρίζουμε.
  • Τα αφήνουμενα κρυώσουν αναποδογυρισμένα, ώστε να σχηματιστεί κενό αέρος στο εσωτερικό και να κονσεβοποιηθούν.

Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε απλή κατσαρόλα για να βράσουμε τα φασολια, διπλασιάζουμε τους χρόνους.

 

*Οι χρονοι βρασίματος είναι πάντα ενδεικτικοί

και αναφέρονται σε φασόλια νεας σοδειάς, που είναι συνήθως πιο «βραστερά».  

 

Καλή επιτυχία !

 

εικόνα 1 πηγή 1

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο