Ιδέες για να χρησιμοποιήσουμε όλα τα Παχαλιάτικα αυγά που μας περίσσεψαν.

Μήπως τη Μεγάλη Πέμπτη βάψαμε παραπάνω αυγά απ᾽όσα χρειαζόμασταν;
Δεν υπάρχει λόγος ούτε να τα καταναλώσουμε όλα με τον κλασικό τρόπο, που μπορεί να τα βαρεθούμε κιόλας, ούτε και να τα πετάξουμε, φυσικά.   Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αξιοποιήσουμε τα πασχαλινά αυγά. Θα πρέπει, μάλιστα, να λάβουμε υπόψη μας ότι το αυγό είναι μια εξαιρετική τροφή, πηγή υγιεινής πρωτεΐνης που δεν επιβαρύνει το ισοζύγιο των θερμίδων μας.

Το αυγό αποτελεί τροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, Β12, φολικό οξύ και σημαντικές ποσότητες σιδήρου.

Ένα μέτριο αυγό (περίπου 60γρ.) περιέχει 7 γρ. πρωτεΐνης, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό περιέχεται στο ασπράδι, και παρέχει κατά μέσο όρο 70-80 θερμίδες. Η πρωτεΐνη του αυγού περιέχει όλα τα 9 ουσιώδη απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας και 2 αυγά παρέχουν τόση πρωτεΐνη όση 100γρ. κρέατος ή ψαριού. Η περιεκτικότητά του σε λίπος είναι 7γρ. -τα περισσότερα από αυτά περιέχονται στο κρόκο και τα 2/3 των λιπαρών οξέων είναι ακόρεστα. Η σύνθεση του αυγού σε λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία. Η χοληστερόλη που περιέχει ανέρχεται σε 190 γρ.

Ο μύθος που επικρατούσε παλαιότερα ότι το αυγό αυξάνει την χοληστερόλη έχει καταρριφθεί, αφού σε αυτό το συμπέρασμα έχουν καταλήξει πλήθος μελετών εδώ και μια δεκαετία. Το συμπέρασμα αυτών των μελετών είναι ότι η κατανάλωση αυγών ακόμη και καθημερινά, δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, αφού η διατροφή μας είναι ισορροπημένη και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Φάνηκε δηλαδή, ότι αυτό που αυξάνει την χοληστερόλη και όλα τα λιπίδια στον οργανισμό μας είναι τα κορεσμένα λίπη και όχι η χοληστερόλη των τροφών.(Πιο αναλυτικά για την αξία του αυγού εδώ)

Παρακάτω βρίσκονται μερικές ιδιαίτερες και πεντανόστιμες συνταγές για ν᾽αξιοποιήσουμε τα αυγουλάκια μας:

Nicoise wrap sandwich με τόνο, καρδιές μαρουλιού, φασολάκια, πιπεριά Φλωρίνης, βραστό αυγό και σάλτσα μουστάρδας με κόκκους 

Υλικά
1 αραβική πίτα
30 γρ. καρδιές μαρουλιού
40 γρ. τόνος σε ελαιόλαδο
10 γρ. φασολάκια
5 γρ. καλαμπόκι
5 γρ. κάππαρη
10 γρ. πιπεριά Φλωρίνης
1 βραστό αυγό
 
Για τη σάλτσα μουστάρδας με κόκκους
30 γρ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
5 γρ.μουστάρδα με κόκκους
5 γρ. ξίδι λευκό  

Εκτέλεση Για τη σάλτσα μουστάρδας, βάζουμε σε μπολ τη μουστάρδα με κόκκους, το ξίδι και ανακατεύουμε με σύρμα, προσθέτοντας λίγο-λίγο το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.   Σε βαθύ μπολ βάζουμε τις καρδιές μαρουλιού, τα φασολάκια, την κάππαρη, τον τόνο, το καλαμπόκι, ψιλοκόβουμε την πιπεριά Φλωρίνης, προσθέτουμε τη σάλτσα μουστάρδας και ανακατεύουμε απαλά. Βάζουμε το μείγμα στην αραβική πίτα, προσθέτουμε και το αυγό κομμένο και το τυλίγουμε σε ρολό.

Ρολό με κιμά και μπέικον

Συστατικά
250 γρ. ψωμί τοστ σε κομμάτια
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
5 αυγά βρασμένα
1 αυγό ωμό
3 κ.γ. αλάτι
3 (1 +2) σκ. σκόρδο
2 κ.γ εστραγκόν ή θυμάρι (1+1)
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.γ. πιπέρι τριμμένο
1 κρεμμύδι
2 πιπεριές κόκκινες
2 καρότα καθαρισμένα σε κομμάτια
4-6 κ.σ. ελαιόλαδο
14 φέτες μπέικον
Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε το ψωμί με τη μία σκελίδα σκόρδο, τη μία κουταλιά εστραγκόν, την πάπρικα, το πιπέρι, και 2 κ.σ ελαιόλαδο και τα κάνουμε ψίχουλα. Το αρωματικό αυτό μείγμα το απλώνουμε πάνω σε ένα ταψί και το ψήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό. Αφαιρούμε από τον φούρνο.
  • Ο φούρνος παραμένει ανοιχτός στους 180ο C.
  • Παράλληλα βάζουμε τα 5 αυγά να βράσουν για δέκα λεπτά. Τα ξεφλουδίζουμε και τα κρατάμε στην άκρη.
  • Βάζουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι, τις πιπεριές, τις 2 σκ. σκόρδο και το καρότο. Χτυπάμε μέχρι να ψιλοκοπούν αλλά όχι να γίνουν πουρές.
  • Σε ένα μικρό τηγανάκι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά για λίγα λεπτά μέχρι να καραμελώσουν και να μειωθεί ο όγκος τους στο 1/3. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Σε μία λεκανίτσα βάζουμε τον κιμά, τα ψίχουλα και τα σοταρισμένα λαχανικά. Ρίχνουμε το αλάτι και το επιπλέον εστραγκόν. Ανακατεύουμε λίγο. Προσθέτουμε και το ωμό αυγό. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά μεταξύ τους.
  • Σε μία φόρμα για κέικ στρώνουμε το μπέικον στον πάτο και γύρω γύρω (σαν να θέλουμε να αγκαλιάσει το μπέικον το ρολό μας). Προσέχουμε να καλύπτονται ελαφρά μεταξύ τους και να αφήνουμε χώρο για να γυρίσουν και να καλύψουν τον κιμά από πάνω. 
  • Βάζουμε το μισό μείγμα του κιμά στη φόρμα προσέχοντας να μην χαλάσουμε το μπέικον και πιέζουμε καλά με τα χέρια.
  • Ραντίζουμε τα αυγά με λίγο αλεύρι για να μπορέσουν να κολλήσουν με τον κιμά και να μη γίνουν θρύψαλα όταν κόψουμε το ρολό. Τα τοποθετούμε στη μέση της φόρμας.
  • Με προσοχή προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα ώστε να μην σπάσουν τα αυγά.
  • Γυρνάμε πάνω από τον κιμά το μπέικον που περισσεύει, το καλύπτουμε με μερικές φέτες ακόμα και πιέζουμε καλά με τα χέρια. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το αναποδογυρίζουμε σε ένα ταψί. 
  • Αν θέλουμε το βάζουμε λίγο ακόμα στον φούρνο για να ξεροψηθεί το μπέικον και από τις υπόλοιπες πλευρές.
  • Περιμένουμε να κρυώσει λίγο για να σερβίρουμε με πουρέ πατάτας.

Αυγά μιμόζα

Συστατικά
6 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
2 κ.σ. ξίδι
3 κ.σ. μαγιονέζα
1/2 κ.γ. μουστάρδα με απαλή γεύση
αλάτι
πιπέρι

Για το σερβίρισμα
2 κ.γ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

 
Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Βάζουμε τα αυγά σε μια κατσαρόλα με νερό. Για να αποφύγουμε να σπάσουν τα αυγά κατά τη διάρκεια του βρασμού, προσθέτουμε ξίδι στο νερό.  
  • Από την στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός αφήνουμε 12 λεπτά.
  • Βγάζουμε τα αυγά από τη φωτιά και τα βάζουμε σε κρύο νερό για 15 λεπτά.
  • Όταν τα αυγά κρυώσουν τα καθαρίζουμε από τα τσόφλια. Τα κόβουμε στα δύο κατά μήκος. Καλό θα είναι να βουτάμε κάθε φορά το μαχαίρι μας σε νερό πριν κόψουμε το κάθε αυγό ώστε να είναι καθαρό το κόψιμο και να μην φαίνεται κρόκος πάνω στο ασπράδι.
  • Αφαιρούμε τους κρόκους, τους περνάμε από σίτα ώστε να πάρουμε ένα πολύ λεπτοτριμμένο και αφράτο “πουρέ” και τον κρατάμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε στο μπολ τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι.
  • Βάζουμε το μείγμα σε ένα κορνέ και γεμίζουμε τα αυγά με το μείγμα.
  • Σερβίρουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και πάπρικα γλυκιά.

Καλά μαγειρέματα!

πηγή 1 & εικόνα 1 , πηγή 2  , πηγή 3 & εικονα 2 & εικόνα 3 εικόνα εξωφύλλου 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο