Σούπα.. ότι χρειαζόμαστε για τις κρύες μέρες !

Η λέξη σούπα προέρχεται από το γαλλικό soup που έχει σαν ρίζα το λατινικό suppa που σημαίνει ψωμί βουτηγμένο σε ζουμί.

Η πρώτη «επίσημη» συνταγή σούπας δημοσιεύτηκε το 1772, σε ένα αμερικανικό εγχειρίδιο μαγειρικής και περιείχε οδηγίες για πατατόσουπα. Από τότε μέχρι σήμερα οι σούπες αποτελούν δημοφιλές πιάτο στον δυτικό κόσμο και δη στις Η.Π.Α. Ωστόσο στην Ελλάδα δεν πρόκειται για δημοφιλές φαγητό, παρά μόνο τις κρύες μέρες του Χειμώνα ( όπως αυτές τις μέρες για παράδειγμα !).

Ωστόσο,  οι σούπες αποτελούν εξαιρετική διατροφική επιλογή καθώς βοηθούν στην απώλεια ή την συντήρηση υγιούς βάρους μας.

Με λαχανικά…
Βελουτέ λαχανικών με τζίντζερ

Τι θα χρειαστούμε (4 άτομα):
2 πατάτες

2 κολοκύθια
2 μεγάλα καρότα
1 μελιτζάνα
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 μέτριο κομμάτι τζίνζτερ
Λίγη σελινόριζα
200γρ. κρέμα γάλακτος
Λίγο κεφαλοτύρι
Αλάτι-πιπέρι (αν βρείτε πράσινο ακόμα καλύτερα)
Κρόκο Κοζάνης
Νερό

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα λαχανικά. Τα ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει και προσθέτουμε λίγο αλάτι. Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν πολύ. Τα σουρώνουμε και τα πολτοποιουμε στο multi μαζί με δύο κουταλιές της σούπας από τον ζωμό.

Αδειάζουμε τον υπόλοιπο ζωμό όπου έβρασαν τα λαχανικά από την κατσαρόλα και στην θέση του βάζουμε τον πολτό των λαχανικών, σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε πιπέρι, κρόκο Κοζάνης, λίγο ακόμα αλάτι και σιγά-σιγά την κρέμα γάλατος, και ανακατεύουμε μέχρι να ζεσταθεί καλά. Όταν είναι έτοιμη, τρίβουμε το κεφαλοτύρι και σερβίρουμε.

Σούπα βελουτέ με κολοκύθα και καλαμπόκι: 

 

Τι θα χρειαστούμε (4 άτομα):
700γρ. κίτρινη κολοκύθα

4 κουταλιές σούπας μαργαρίνη
1 μεγάλο τριμμένο κρεμμύδι
2 μεγάλες πατάτες καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
2 κούπες καλαμπόκι κονσέρβας στραγγισμένο
¼ κούπας λευκό γλυκό κρασί
1 κούπα κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι του γλυκού σαφράν
3 κούπες ζωμό λαχανικών

 

Εκτέλεση: 

Καθαρίζουμε μία κολοκύθα και παίρνουμε 700γρ. από το «ψαχνό» της, το οποίο κόβουμε σε κύβους ίδιου μεγέθους (δεν πετάμε το «δοχείο» της κολοκύθας). Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, την κολοκύθα, το καλαμπόκι, τις πατάτες και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, σαφράν και τον ζωμό λαχανικό και βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να ψηθούν όλα καλά.

Στο τέλος αλέθουμε την σούπα στο multi και -αν θέλουμε την τοποθετουμε στην άδεια κολοκύθα- προσθέτουμε κρέμα γάλακτος.,

 

Μπρος ρώσικο:


Τι θα χρειαστουμε (4-5 άτομα):
2 κιλά κρέας βοδινό

10 κρεμμύδια μέτρια
5-6 παντζάρια

5-6 πατάτες
4-5 καρότα
3-4 χούφτες λάχανο
λίγο σέλινο
λίγο μαϊντανό
2-3 κουταλιές βούτυρο
λίγη ντομάτα (πολτός ή πουρές ή ανάλογες φρέσκες ντομάτες)
2-3 κουταλιές της σούπας ξύδι
Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:
Βράζουμε το κρέας με νερό, τόσο ώστε να το σκεπάζει εντελώς. Ωστόσο κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και σε μικρά κομμάτια τις πατάτες, τα καρότα και το λάχανο. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και το σέλινο και βράζουμε χωριστά τα παντζάρια ολόκληρα.

Βάζουμε σε κατσαρόλα τα κρεμμύδια με το βούτυρο και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν καλά. Ρίχνουμε εκεί και τα υπόλοιπα χορταρικά, λίγη ντομάτα, ξύδι, αλάτι και αρκετό πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά τους. Τότε ρίχνουμε όλον τον ζωμό του κρέατος.

Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια, και αφαιρουμε  τα κόκαλα, και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα χορταρικά για να σιγοβράσουν όλα μέχρι να ψηθούν εντελώς.

Καθαρίζουμε τα βρασμένα παντζάρια, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στην σούπα.

Σερβίρουμε την μπορς σε σουπιέρα και αν θέλουμε προσθέτουμε κρουτόν ή και λίγη sour cream.

 

Με όσπρια-ζυμαρικά… 
Βελουτέ με όσπρια και λαχανικά
Τι θα χρειαστούμε (4 άτομα):
200 γραμμ. ρεβίθια μουλιασμένα

1 φλιτζάνι κόκκινη φακή
1 φλιτζάνι φάβα
1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
2 πατάτες μέτριες καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουταλιά σούπας δυόσμο αποξηραμένο
1 κουταλιά γλυκού μπούκοβο (όχι πολύ καυτερό)
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Αλάτι

Εκτέλεση:
Ξεπλένούμε καλά τη φακή και τη φάβα. Βράζούμε όλα τα όσπρια σε μία κατσαρόλα, μαζί και το ρύζι και τις πατάτες. Έπειτα αλατίζούμε, ρίχνούμε τον πελτέ, ανακατεύούμε και τα αφήνούμε να βράσουν καλά.

Αποσύρούμε από τη φωτιά και με μια κουτάλα ρίχνούμε την σούπα σε μία άλλη κατσαρόλα, πάνω από την οποία έχούμε τοποθετήσει ένα σουρωτήρι. Πιέζούμε με την κουτάλα τα όσπρια ώστε να περάσουν από το σουρωτήρι. Στη νέα κατσαρόλα προσθέτούμε τον δυόσμο, το βούτυρο και το μπούκοβο και τα αφήνούμε να πάρουν όλα μια βράση.

 

Καλή μας όρεξη !

 

πηγή

εικόνα

εικόνα 2

εικόνα 3

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο