Ξεκινάει η σαρακοστή .. μπορούμε να κάνουμε διατροφή απώλειας βάρους ;

Καθαρά Δευτέρα,

 H μέρα που όλοι μας καταναλώνουμε  πολλά ψαρικά, τη λατρεμένη λαγάνα και την ύπουλη ταραμοσαλάτα.

 Και καλά θα κάνουμε, μια φορά τον χρόνο είναι η γιορτή άλλωστε.

Παρόλα αυτά, επειδή η σωστή σιλουέτα δεν γνωρίζει από γιορτές και αργίες, πρέπει να ξέρουμε μερικά βασικά στοιχεία για όλα αυτά τα τρόφιμα, που δεν είναι και τόσο «καθαρά», ώστε να προσέξουμε τις ποσότητες που θα καταναλώσουμε:

  • Λαγάνα: Κάθε φέτα έχει γύρω στις 80 θερμίδες, γι’ αυτό 1-2 φέτες είναι αρκετές.
  • Ταραμοσαλάτα: Η ταραμοσαλάτα είναι πολύ υγιεινή αλλά και πολύ- πολύ παχυντική, κάτι στο οποίο συμβάλει και η μεγάλη ποσότητα λαδιού που περιέχει. (1-2 κουταλιές της σούπας είναι το όριο.)
  • Θαλασσινά: 100γρ. τηγανητά καλαμαράκια και γαρίδες περιέχουν περίπου 230 θερμίδες. Γι’ αυτό καλύτερα να τα προτιμήσουμε ψητά ώστε να μειώσουμε τις θερμίδες, και να μην καταναλώσουμε περισσότερα από 5-7 τεμάχια.
  • Χαλβάς: Ακόμα κι αν είμαστε σε δίαιτα, μπορούμε να καταναλώσουμε μια μερίδα χαλβά, χωρίς φόβο, καθώς είναι πολύ υγιεινός και θρεπτικός. Προσοχή όμως, 60 γρ είναι αρκετά. (Διατροφική αξία  : Σκέτο χαλβά  α 30 γρ: Θερμίδες: 164, Υδατάνθρακες: 13 γρ., Πρωτεΐνη: 4,2 γρ., Λιπαρά: 9,9 γρ.)

Επίσης στη Σαρακοστή είναι μία καλή ευκαιρία να..

  • Κάνουμε αποτοξίνωση τον οργανισμό μας.

 Η αποχή από τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελεί ισχυρό όπλο έναντι των επιπέδων χοληστερόλης & τριγλυκεριδίων αίματος. Πρόσφατες μελέτες του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης έδειξαν ότι όσοι νηστεύουν για 180 μέρες το χρόνο παρουσιάζουν χαμηλότερες τιμές ολικής και «κακής» (LDL) χοληστερόλης σε ποσοστό 12,5% και 20 % αντίστοιχα συγκριτικά με αυτές των ατόμων που δε νηστεύουν. 

  • Αποφύγουμε την δυσκοιλιότητα.

Εξαιτίας της υψηλής πρόσληψης φυτικών ινών (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά) κατά τη διάρκεια της νηστείας, η κινητικότητα του εντέρου αυξάνει, ενώ η απορρόφηση λίπους και τα «επεισόδια» δυσκοιλιότητας μειώνονται.

Αδυνατίσουμε.

Η αντικατάσταση του είναι απλή : το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και αυγά «καταλήγουν» στο περιθώριο, εν αντιθέσει με τα θαλασσινά, φρούτα, όσπρια και λαχανικά που έχουν την τιμητική τους, καθώς η νηστεία επιβάλλει την απουσία τους από το καθημερινό διαιτολόγιο. Οι σαλάτες και τα φρούτα έχουν την τιμητική τους, άρα παραπάνω φυτικές ίνες ! Αλλά χρειάζεται να προσέξουμε την μεγάλη ποσότητα σε υδατάνθρακες (κουλουράκια νηστίσιμα , γλυκά νηστίσιμα, μακαρόνια ρύζι κ.ο.κ. ) Το οτί είναι νηστίσιμα δεν σημαίνει ότι είναι διαιτητικά !

 

 

Καλή σαρακοστή  !

 

εικόνα , εικονα 2

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο