Έσπασα το πόδι μου, τι να φάω ;

Το συγκεκριμένο άρθρο είναι αφιερωμένο σε όσους έχουν κάποιο κάταγμα, και αυτό δεν τους επιτρέπει να έχουν διαρκή  κίνηση. Με αποτέλεσμα να έχουν τον φόβο μήπως και αυξήσουν το βάρος τους.

Πραγματικά, είναι ένα θέμα που θέλει προσοχή, για να βρούμε μία ισορροπία ανάμεσα σε ποιές τροφές βοηθούν στην επούλωση, και σε τι ποσότητα όμως μπορούμε να τις καταναλώνουμε.

 

 

Ας ξεκινήσουμε από το ασβέστιο..

Το ασβέστιο είναι το μεταλλικό στοιχείο με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα στο ανθρώπινο σώμα. Βρίσκεται σε τεράστια ποικιλία τροφών και ροφημάτων, κυρίως στα γαλακτοκομικά.

Εκτός από τα γαλακτικομικά το βρίσκουμε:
  • Λευκά φασόλια: περίπου 191mg ασβεστίου σε μία κούπα κονσέρβα
  • Σολομός: περίπου 232 mg ασβεστίου σε μισή κονσέρβα
  • Σαρδέλα: περίπου 321 mg ασβεστίου σε 7 σαρδέλες
  • Αποξηραμένα σύκα: περίπου 107 mg ασβεστίου σε 8 ολόκληρα αποξηραμένα σύκα
  • Λαχανίδα: περίπου 188 mg ασβεστίου σε 2 κούπες ωμά φύλλα
  • Μαυρομάτικα φασόλια: περίπου 185 mg ασβεστίου σε μισή κούπα κονσέρβα
  • Αμύγδαλα: περίπου 72 mg ασβεστίου σε ¼ της κούπας ψημένα αμύγδαλα (περίπου 20 αμύγδαλα)
  • Πορτοκάλι: περίπου 65 mg ασβεστίου σε 1 μέτριο πορτοκάλι

Πώς θα γίνει η καλύτερη απορόφηση του ασβεστίου;

  • Αλκοόλ, νάτριο και καφείνη : μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου ,κατά τη διάρκεια της επούλωσης από ένα κάταγμα  πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση τους.
  • Βιταμίνη D: διευκολύνει την εντερική απορρόφηση του ασβεστίου. Παράγεται από το δέρμα και από τη δράση του ηλιακού φωτός. 
  • Βιταμίνη Α: παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση των πρωτεϊνών και στο σχηματισμό των οστών και του σκελετού,το συναντάμε Συκώτι, μοσχαρίσιο κρέας, πάπρικα, κόκκινη πιπεριά, πιπέρι καγιέν και σκόνη τσίλι, γλυκοπατάτα, καρότο, πράσινα και φυλλώδη λαχανικά, αποξηραμένα βότανα, αποξηραμένα βερίκοκα, πεπόνι, κολοκύθα
  • Βιταμίνη C: είναι πολύ σημαντική για τη σύνθεση του κολλαγόνου, μία ινώδης πρωτεΐνη που απαιτείται για την επισκευή καταγμάτων (μορφή κολλαγόνου συνδετικού ιστού είναι αναγκαία για την σύσταση όχι μόνο τα οστά, αλλά και των συνδέσμων και των χόνδρων). Όπως η βιταμίνη Α και βιταμίνη C è που περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά (κυρίως εσπεριδοειδή, ακτινίδια, μπρόκολο, φράουλες, ντομάτες και πιπεριές). 
  • Βιταμίνη Κ: παρεμβαίνει στη σύνθεση κάποια βιταμίνη Β12: μαζί με το φολικό οξύ, χαλκό και σίδηρο αυξάνει την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών, συνεπώς είναι απαραίτητη κατά τα πρώτα στάδια της ανάκαμψης μετά από χειρουργική επέμβαση για να μειωθεί το κάταγμα.
  • Ψευδάργυρος: διευκολύνει την επούλωση τραυμάτων και μειώνει ουλές. Διατροφικές πηγές: τα αυγά, μαρούλι, φασόλια, σπανάκι (αντενδείκνυται γιατίé πλούσια σε οξαλικό), τα μπιζέλια, τα οστρακοειδή, μαγιά, κριθάρι, βρώμη και τα φιστίκια.
  • Χαλκός: συμβάλλει, μαζί με βιταμίνη C, το σχηματισμό του κολλαγόνου.

 

Βασικές οδηγίες, για τις μέρες που είμαστε καθηλωμένοι :

  1. Ας πιούμε νερό ή τσάι και όχι αναψυκτικά
    Η διαδικασία της καύσης θερμίδων απαιτεί επαρκή και διαρκή παροχή νερού, προκειμένου να λειτουργήσει στο μέγιστο. Η έλλειψη νερού επιβραδύνει τη διαδικασία καύσης του λίπους . Επίσης, οδηγεί σε μείωση της παροχής οξυγόνου στους μύες σας.Το νερό βοηθά στη διατήρηση του μυϊκού τόνου, βοηθα τους μυς να συσπώνται και «λιπαίνει» τις αρθρώσεις.
    Οι περισσότερες δίαιτες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Αν δεν πίνουμε αρκετό, οι φυτικές ίνες θα σου προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.

  2. Προσοχή στα γλυκά
    Αν, έχουμε χτυπήσει το πόδι μας η επισκέψεις φίλων και συγγενών γίνονται όλο και πιο συχνές, και ένα κουτί με γλυκά κάθε μέρα προστίθεται στο ψυγείο μας. Ήρθε η ώρα να πούμε ΟΧΙ! Μπορούμε να καταναλώνουμε μάυρη σοκολάτα και όχι κάθε μέρα ! 
  3. Ας αποφύγουμε το delivery
    Το φαγητό απέξω είναι πλούσιο σε θερμίδες, μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν που πραγματικά χρειαζόμαστε και σίγουρα πολύ μεγαλύτερη ποσότητα λαδιού από αυτήν που θα βάζαμε μόνοι μας. Ήρθε η ώρα να δείξουμε το ταλέντο μας στην μαγειρική !
  4. Φρούτα και λαχανικά, φρούτα και λαχανικά !
    Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών με αποτέλεσμα να μας χορταίνουν για περισσότερη ώρα.Τα ενδιάμεσα γεύματα μας, να είναι φρούτα, έστω με κάποιο κριτσινάκι για συνοδευτικό.
    Τα λαχανικά εκτός από τις φυτικές ίνες που έχουν, περιέχουν αρκετό νερό, ελάχιστο λίπος, καθόλου χοληστερόλη και λίγες θερμίδες. Επιπλέον, παρέχουν άφθονες βιταμίνες, όπως το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Κ, η βιταμίνη C, οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, τα καροτενοειδή, καθώς και μέταλλα, ενώ βοηθούν στη διατήρηση του βάρους μας.

Καλή ανάρωση !

 

πηγή 1 , πηγη 2πηγή 3πηγή 4  εικόνα 1  εικόνα 2

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο