Έχω κουλούρι, (thess) φωτογραφία ?

Ένα από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά σνακ, που αποτελεί ταυτόχρονα και μία από τις πιο υγιεινές πηγές υδατανθράκων, πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών και ενέργειας. Το καλύτερο προϊόν για να εκτιμήσετε την απλότητα της γεύσης.

Θα το βρείτε πλέον σε διάφορες παραλλαγές: πολύσπορο, γεμιστό, χωρίς σουσάμι, με ταχίνι, ολικής άλεσης, διπλό κ.ά., αλλά το κλασικό, σουσαμένιο κουλούρι Θεσσαλονίκης, είναι εκείνο που ξεκίνησε να παρασκευάζεται στη Θεσσαλονίκη από τους πρόσφυγες που ήρθαν από τις χαμένες πατρίδες κι εκείνο που έχει μείνει στην καρδιά μας ως το παραδοσιακό ελληνικό προϊόν που πουλούσαν οι μικροπωλητές με τους ταβάδες στο κεφάλι από τα ξημερώματα.

Παρόλο που δεν έχει κατοχυρωμένη ονομασία προέλευσης, το σουσαμένιο κουλούρι ταυτίστηκε με τη Θεσσαλονίκη, καθώς η ιστορία του ξεκινά την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και εμφανίστηκε κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και τη Θεσσαλονίκη. Στην Κωνστανινούπολη, οι κουλουρτζήδες διαλαλούσαν το εμπόρευμά τους με την ονομασία «κουλούρι Θεσσαλονίκης» και πολύ αργότερα την ίδια ονομασία χρησιμοποιούσαν και οι κουλουρτζήδες στην Αττική.

Σήμερα, στην Ελλάδα και στην Τουρκία, οι κουλουρτζήδες συχνάζουν σε μέρη όπου περνά πολύς κόσμος, συνήθως σε κεντρικά σημεία πόλεων, για να πουλήσουν τα κουλούρια τους. Τα μεταφέρουν, είτε σε μεγάλα καλάθια, είτε σε τάβλες και τα πωλούν είτε κατευθείαν από αυτά, είτε από γυάλινες, τροχήλατες προθήκες.

Πλέον εξαιτίας του project «thessbrunch» , και του διαγωνισμού φωτογραφίας κάπως όλοι κυκλοφορούμε με ένα κουλούρι στο χέρι όχι μόνο γιατί είναι νόστιμο, αλλά και για να το φωτογραφίσουμε.

#koulouriofthemoth

Στα πλαίσια του thessbrunch, ξεκινά και ο πρώτος διαγωνισμός με το hashtag #koulouriofthemonth που απευθύνεται στο ευρύ κοινό όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας και του εξωτερικού, επιλέγοντας ένα από τα δημοφιλή προϊόντα της πόλης που δεν είναι άλλο από το πασίγνωστο κουλούρι Θεσσαλονίκης. 

Το κοινό θα μπορεί να συμμετέχει με φωτογραφίες που θα αναρτά, χρησιμοποιώντας απλά ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης σαν να είναι κορνίζα, τοποθετώντας το ως κάδρο για να εστιάσει σε διάφορα σημεία όπως κτίρια, πρόσωπα, πιάτα, ή οτιδήποτε άλλο επιθυμεί να συμπεριλάβει σε μια φωτογραφία. Αρκεί να ανεβάσει την αγαπημένη του φωτογραφία με το κουλούρι Θεσσαλονίκης ως πλαίσιο και με το hashtag #koulouriofthemonth ή να στείλει μήνυμα στα social media του thessbrunch.

Η συνταγή για νόστιμα κουλούρια Θεσσαλονίκης είναι εξαιρετικά αφιερωμένη και για τους φίλους στο εξωτερικό, που τα έχουν νοσταλγήσει , αλλά και που θέλουν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό φωτογραφίας, αλλά και για όλους εσάς που θέλετε να φτιάξετε το δικό σας κουλούρι για να το απολαύσετε και να το φωτογραφίσετε.

Συστατικά

150 γρ. αλεύρι σκληρό

350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

7 ½ γρ. αλάτι

35 γρ. ζάχαρη

275-300  γρ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου

2 φακελάκια ξερή μαγιά

Για την επικάλυψη

  • σουσάμι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 500 γρ.  χλιαρό νερό

 

 

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
  • Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό με τη μαγία και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε για 5-6 λεπτά να φουσκώσει η μαγιά.
  • Προσθέτουμε στον κάδο όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη (το αλεύρι σκληρό, το αλεύρι γ.ο.χ., τη ζάχαρη και το αλάτι) και τα χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα  για 7-8 λεπτά ταχύτητα μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη, ελαστική και εύκολη στο δούλεμά της. Η ζύμη θα ξεκινάει να ξεκολλάει από τον πάτο.
  • Λαδώνουμε τα τοιχώματα ενός μπολ και μεταφέρουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί εκεί μέσα σκεπάζοντάς το με μία μεμβράνη για 30’- 1 ½ ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
  • Γεμίζουμε ένα μπολ με το νερό (500γρ.) και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, και ένα άλλο μπολ με το σουσάμι.
  • Λαδώνουμε τον πάγκο εργασίας μας, βάζουμε τη ζύμη και κόβουμε σε κομμάτια βάρους 80 γρ. (10 τεμ) .
  • Σχηματίζουμε με τα κομμάτια ζύμης μπαλάκια. Το κάθε μπαλάκι το πλάθουμε με τα χέρια μας σαν λουκάνικο και ενώνουμε τις 2 άκρες για να σχηματίσουμε το κουλούρι μας. Προσέχουμε όλα τα κουλούρια να έχουνε την ίδια διάμετρο.
  • Βουτάμε το κάθε κουλούρι μέσα στο νερό και αμέσως μετά στο  μπολ με το σουσάμι.
  • Τοποθετούμε σε ταψιά (35Χ40) που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Ένα μικρό απλό κουλούρι με λίγο σουσάμι και συνολικό βάρος 25 γρ. αποδίδει κατά μέσο όρο 115 θερμίδες, ενώ ένα μέτριου βάρους (60 γρ.) περίπου 275 θερμίδες.

Όσο για το αν παχαίνει ή όχι, η απάντηση είναι ότι το σωματικό βάρος δεν εξαρτάται από τις θερμίδες που παίρνεις από κάποιο μεμονωμένο τρόφιμο, αλλά από το σύνολο των ημερήσιων θερμίδων που προσλαμβάνεις από τη διατροφή σου.

Καλή όρεξη και εμπνευσμένες φωτογραφίες !

 

 

πηγή 1πηγή 2πηγή 3 πηγή4, εικόνα εικόνα 2εικόνα 3 εικόνα 4

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο